Monday, November 5, 2012

Specially for breastfeeding mommies~



Entry today Sofea nak bagi sedikit tips on breast feeding. Sekarang kalau perasan. Breast feeding adalah sangat digalakkan sebab kebaikan dia untuk ibu dan anak. Memandangkan Sofea pun breastfeeding my little baby boy ni….Sofea nak bagi sedikit tips yang membantu Sofea. Lagi-lagi baru 1st baby. Semua environment is too new for me. So, antara perkara yang selalu menganggu mommies dalam breastfeeding.:-

A ) Sakit pada kawasan “nipple” iaitu nipple sore. Kadang kala bayi menyusu gigit dan akan membuatkan luka,pecah2 dan perit dikawasan “nipple”. Ini solutionnya, AVENT NIPPLE PROTECTORS. Produk ni bukanlah untuk hilangkan rasa sakit. Tapi melindungi dari luka,pecah2 tu tadi. Kalau ikut cara penggunaan Sofea, I use it only once in a while. Bila luka atau terlalu sakit Sofea akan guna. Sebab takut baby confius. Lagipun, putting tiruan sebagaimana yang kita tahu tak digalakkan sangat.



B) Bila bekerja,kita akan pam susu dan simpan. So, daripada product testing Sofea dalam pemilihan botol sesuai supaya bayi tak keliru dan masih nak susu badan ialah. TOMMEE TIPPEE. Sofea dah guna beberapa jenis botol susu lain. Still TOMMEE TIPPE are the best. Nak tahu reasonnya kenapa….? These are the reasons:-

1.Closer to nature . Mimics natural flex feel & movement of mum’s breast.
2. Anti Colic. Advance easi-vent
3.BPA FREE of course.


Bahasa melayunya ialah.. Puting botol susu ni menyerupai kawasan aerola kita dan muncung putingnya lembut. So, baby tak konfius bila menyusu dengan ibu. Pergerakan air yang melalui teat atau kawasan puting botol ini perlahan. Tak seperti botol lain yang alirannya laju dan membuatkan bayi senang tersedak. Walaubagaimanapun, janganlah ambil remeh. Eventhough self breast feeding pun kita pantau lagikan botol kan. So, Sofea rasa ini produk yang terbaik memandangkan Sofea dah test other bottle product. Ni pun actually pakkal nak kena kerja tak lama lagi. Kalau tak fully self breastfeed je my lil Danish ni…hihihi..Selagi boleh bertahan Sofea nak Danish minum susu ibu.Sebab kebaikkannya sangat banyak. Lagipun dapat pahala, baby rapat dan faham kita and sudah tentulah salah satu cara nak jaga badan is through breastfeed ya.. So, bagi bakal2 ibu. Niatkan dari awal pregnancy. Sebab kalau niat dari awal Insya Allah masa lepas je bersalin susu terus ada dan baby pun terus pandai menyusu walaupun baru keluar. Macam Danish. Alhamdulillah.

THAT’S ALL FOR NOW. TILL THEN~

No comments :

Post a Comment