Tuesday, October 30, 2012

Guess Who ~


Guess who.. Will be in your nearest cinemas. Haha. Will be updating this entry soon. Watch out :)

Monday, October 22, 2012

Peristiwa Jeans

Entry kali ni. Peristiwa yang bertitle "perasan masih kurus" ....Masa pregnant dulu da cakap. Lepas je bersalin nak beli seluar jeans baru. Memandangkan yang lama2 semua tak muat.. Usually aku beli levi's,romp,forever 21 jeans. So,this time aku tengah kemaruk balik dengan MANGO.. So, da simpan niat. Nak beli jeans dari outlet MANGO.. Makanya, last weekend aku ke alamanda. Niat awalnya nak beli hadiah untuk my mom and mother in law punya belated birthday last september. So, pegila cari. Bawa si kenit tu sekali. Papa dia yang jaga mama nya shopping..hihihi... So, sesampainya dekat sana. Lepas pergi parkson. Jalan punya jalan ternampak butik MNG tu. Eh, da ada MNG kat cni. ( punyala lama tak jejak kaki kat alamanda  >.<  ) So, terus lah masuk. Sampai2 je da capai beberapa helai seluar jeans yang berlainan design nak try dengan size seluar 32...tiba2 sales assistant tu tegur. "Kak,32 tu kecik kak...takut akak tak muat nnti". Aku pun cakap "dulu akak 32 tu yg akak amek tu,hihi.kena amek 34 la ni." Aku amek size 34. Budak tu bagi size 36...(terasa mak..takkanlah 36) . Lalu aku pun ke fitting room. Mula2 try yg 34...adess...tak muat...tak boleh butang pun..haish..aku pun try yang budak tu bg..36............MUAT! Oh no, I'm big. Huhu. Hari tu beli sweater kat MNG pn cenggitu gak..amek size s..dulu boleyla..skrg.. ta muat. Size L yg muek..huuuu...Tapi bila difikirkan balik. Ok juga saiz bdn sekarang ni. Tak lah kurus sgt mcm dedolu...huhu..Inilah suar jeans & sweater yg dibeli lps je dah bdn sorang balik ni..hihi..



Saturday, October 20, 2012

How to handle stress and depression~


How to handle STRESS

There’s a lot of ways to handle stress. Well that depends on the person themselves. How they choose on handling it. Well to me... there’s quite lots of thing I’d do on handling it. As you can see from the picture above {which I actually drew it, but since I have no scanner at home I decide on taking the picture through camera. So, that’s the quality get (^_^)”}. Usually lots of people will choose the first option from my picture… 

>> Listen to music <<

. Well, to be honest it is the most things that actually worked out to me. Most of the people out there totally agree with me on that. My second option is…

>> Laugh <<

Laugh as much as you can {when it’s a funny moment or happy moment, don’t go and laugh for no reason or not people might think you’re crazy (>.<). So please do laugh when it’s the right time and place}. For your information laughing is the best therapy to handle stress {which I read in articles for mind & soul medication}. The conclusion here is… to be happy most of the time. Try not to think all matters which will lead you to depression. Third option,

>> Shopping <<

Well, this option usually works on womens /girls {of course it worked out on me!! Haha}. Still, there are also mens out there will choose these option when looks and style are important to them. Shopping is one of the way to release stress, but note to take… If it’s over budget or out of budget shopping might lead you to more depression.
Fourth option on handling stress is… 

>> Surfing <<

Not board surfing, internet surfing. Nowadays people like to be an addict to internet surfing. Facebook, Twitter, YouTube, BLOGGING & more. To me, I’ll choose blogging for my top 1st option on internet surfing. Because to me, blogging helps me sharing stories & etc. It also let me be inspired by other bloggers stories out there. So, internet surfing does do the trick on handling stress {well, so far it worked out on me}. Fifth and also the lastly,

>> Eat & Drink <<

I think this option is also one of the ways that lots of people out there would choose on handling their depression. I do that most all the time even though I didn’t actually realize I do that. I eat frequently every time I’m depressed. Well, most of womens and girls would choose on eating ice-cream. Lots pints of ice-cream… That depends. But, you can also hang-out with your best friends. Having tea time and chat. To me, I’ll having those chatting and tea time with my mom, my hubby, my besties & soon with my little toddler {which is one months old for now}. It helps me on handling those disturbing stress and depression.

Here, there's a lot of more ways out there that can help you handling those depression and stress in a good way. Rather than you making decisions that'll leads you to more worse situation. Choose wisely and think the consequences in each option you choose either it is a good or bad choice. That's all for now. Daaaa~ Till then..

 

Friday, October 12, 2012

The new born~ :)

Hye semua..entry kali ni..shocking...tp sbnrnya pejam celik pejam celik masa tu sememangnya berlalu dgn sangat pantas..dalam tak sedar berbadan dua..menunggu kehadiran orang baru dalam life kami...jatuh pada 24.Sept.2012 lahir seorang putera buatku dan suami....awal 3 minggu dari due date..pandai dia pilih tarikh..dua hari awal dari birthday ibu dia ni..26.Sept..hari ulangtahun lahirku yang ke-24...:)..kirenye hadiah harijadi lah..hihihi..

Nak dijadikan cerita...ahad 23.Sept.2012 subuh...aku dah mula rasa sakit..different than usual....akutunggu smpai kul 9 pagi...pukul 9 tu aku mandi...selalunya rasa sakit2 hilang lepas mandi..usually taking shower can do thetrick..kali ni tak hilang2...aku tengok jam..sakitnya 5minit 5minit...kalau tak silap...tu kontraksi...salah satu tanda nak bersalin..dalam hati bercakap juga..rasa pun macam nak bersalin je ni...Then aku ajak suami ke hospital...Jam 11 kami gerak ke hospital...sempat lagi makan tengahari kat gerai dalam sakit2 tu..Lepas tu,terus direct g hospital sg buloh...terus masuk dewan bersalin..kena tunggu doktor..(ikut turn le)

Jam menunjukkan 3petang...smapai giliran aku..doktor check..baru 2cm je..(^_^)" sakitnya bukan main lagi...kemuudian aku diberi bilik...lepas dah check jantung kandungan...aku pun ke bilik...malam tu aku kejap2 keluar kat ruang menunggu depan kaunter...jumpa cik abang...resah sebenarnya...dengan sakitnya..jam 12 tengahmalam 24.Sept.2012 doktor check baru 3cm..punyalah lama...last2 aku pesan dengan suami..suruh dia balik dulu..rasa mcm lama je lagi...aku tgk dkt board..ad org makan 2,3 hari...kesian kat dia kalau tunggu dekat ruang menunggu..dahlah seharian...

Jam 1pagi...doktor cakap pukul 3pagi baru check balik...start dari kul 1 tu..punyalah sakit...makin rengat..Ya Allah....meraung dalam hati...masa tu lah teringat umi..macam ni lah rupanya umi sakit nak lahirkan aku 12jam...jam 3pg...baru bukak 4cm..jam 5pg,5cm..7pg,7cm..Ya Allah...masa tu badan dah hilang tenaga...menggeletar satu badan....nurse dgn staffness msukkn aku dalam labour room...diorang suruh tunggu smpai 9cm..tp aku dh sgt2 tak larat...diorg cuba bukakkan jalan..still tak boleh...last2..gunting...byk la jgk memandangkan aku smpai 7cm je...masa nak teran..sakitnya org kata menghampiri mati...masa tu mulut tak berhenti mengucap...teran smpai 4kali...keluarlah hero...terus diorang ltk atas badan...Subhanallah....bersyukurnya dikurniakan zuriat yang sempurna dan sihat....







Muhammad Danish Yusoff..3.5kg..(pdhl scan sblm tu dlm perut 2.175kg je)....lahir jam 7.54am 24.Sept.2012...

Inilah kurniaan buatku,suami dan keluarga kami tercinta....permata hati..:) Dalam hati bersyukur pada-Nya dan juga umi tersayang kerana itulah sebab yang beriku peluang merasakan setiap process dalam menjadi seorang ibu...mengandung dan melahirkan...